Zelf sieraden maken ?

Als je er dan toch aan begint :

We zijn er een groot voorstander van en we waren even druk bezig om naar geschikte leveranciers voor dit segment te zoeken. Er is uiteraard niets persoonlijker dan je eigen sieraden/bijoux te ontwerpen. Probeer echter maar eens een ketting te verzinnen die je graag zou willen hebben en maak een boodschappenlijstje met prijzen wat het je gaat kosten. Schokkend ?!

Wij zoeken naar betaalbare oplossingen en die zijn er – tenzij je op grote schaal gaat produceren – vrijwel niet. Heb je nog niet gekeken ? Zoek maar eens een webshop met zilverdraad, kralen of siersteen en alles wat je verder denkt te gaan gebruiken. Voordat je ook maar begonnen bent met sieraden te ontwerpen betaal je soms voor een enkele kraal al bijna een euro (of meer). Een sluiting voor armband of ketting ? Daar kun je elders – zoals bij ons – vaak een hele ketting voor kopen. Laat staan dat je stopkraal, verstopper, staal- of zilverdraad en alles wat je verder wilt gebruiken op een rij heb gezet.

Niet dat we je willen ontmoedigen, maar waarom dan niet bestaande sieraden benutten en deze hergebruiken ? Stop ! Nee, ons assortiment is niet bedoeld voor de verbouwing. Ondanks dat onze productfoto’s nog de nodige verbetering behoeven: zodra je de artikelen ziet zul je ze hoogst waarschijnlijk niet willen ‘verbouwen’. Het is al design en als het materiaal je bevalt dan krijg je dit waarschijnlijk niet over je hart.

kralensetWaarom dan toch dit bericht ? Enerzijds omdat we ons realiseerden dat we bijoux / sieraden ver onder de kostprijs van de materialen verkopen. Ja, het is vaak deels – knap vervaardigde – kunststof. Zeker dit deel zul je kostentechnisch nooit voor deze prijzen vinden of kunnen maken. Het is echter ook vaak hout, siersteen of schelpen die je met enige moeite zelf – en soms ook gratis – kan vinden. Veel beter dan duur betaalde ‘beads’ uit een hobywinkel ?

Wat verder te denken van hergebruik van je eigen sieraden ? Kapot of niet meer gebruikt: meestal heb je wel iets liggen wat je niet meer draagt. Ben je een beetje creatief dan kun je door al dan niet iets toe te voegen – of weg te laten – op eens iets hebben wat weer helemaal jou is.

Je hebt misschien nog steeds nieuw draad en een stopkraal nodig, maar opeens is de prijs van je eindproduct niet meer een som waarvoor je eenvoudig in een winkel een nieuwe ketting had kunnen halen, maar een bedrag dat te overzien is en een eindproduct dat waarschijnlijk veel persoonlijker is dan een een kant en klare kralenset waarbij je eigenlijk alleen de volgorde van de kralen verzint. En al mag het misschien niet altijd : wat te denken van muntgeld uit andere landen (ook Manouk heeft rupees benut) of andere items die decoratief zijn ? Met een goede boormachine kom je een heel eind !

Een van onze toekomst perspectieven is deze site uit te breiden met een hoek voor zelf ontworpen sieraden (van gebruikers, niet direct door ons). Verder ook een hoek voor gebruikte sieraden, die eventueel ook defect kunnen zijn en hiermee voor hergebruik / reparatie geschikt. Wat is er mooier dan gebruikt bloedkoraal benutten van een kapot sieraad om iets nieuws te maken ? Wij leveren vaak kunststof dat lijkt op barnsteen, parelmoer of boon, maar zodra het echt natuurlijk is en het voor een leuke prijs gemaakt kan worden is dit uiteraard nog mooier (en beter zelfs dan ‘nieuw’ bloedkoraal, dit hoort immers in de oceaan).

Al met al zullen we na wat marktonderzoek geen onderdelen voor zelf sieraden maken gaan leveren. Wel willen we op termijn een advertentiehoek inrichten waar iedereen zijn gebruikte sieraden kan aanbieden – al dan niet defect – of eventueel sierstenen en andere bruikbare materialen kan en mag aanbieden. Mijn advies is in ieder geval: houdt je van sieraden maken en houdt je net als ik van een natuurlijk design ? Houdt je ogen open als je in op het strand of bijvoorbeeld in de bergen wandelt tijdens de vakantie.

Heb je ideeen, aanvullingen over dit artikel of hoe wij hier in de toekomst mee om kunnen gaan ? Commentaar is van harte welkom ! Kan per mail of als reactie op deze post.

sharonmaxine

 

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.