Bijoux en Modieus

modieusWij en – misschien jij ook – worden er niet wijzer van, maar hiermee willen we een stukje visie op bijoux delen.

Trend & mode gevoelig

versace zeer modieus ?!
Versace = Zeer modieus

Sieraden zijn uiteraard trend- & modegevoelig. Voor bijoux geldt dat niet anders. Het enige verschil tussen bijoux en sieraden is alleen het materiaal waarvan het gemaakt is. Zo is er goede bijoux die meer waard is dan sieraden. Dit zeker indien deze laatste mindere kwaliteit hebben of via massa productie gemaakt zijn. Bij bijoux is het verder – overigens vergelijkbaar met sieraden – de merknaam die een belangrijk deel van de waarde bepaalt. Merken die veel in advertenties steken en een ruim promotioneel budget gebruiken worden verkocht voor prijzen waar de hardwerkende edelsmid van schrikt. Kies je hiervoor dan betaal je in belangrijke mate mee aan het in stand houden en versterken van een image. Niets verkeerd aan als je dit er voor over hebt -de kwaliteit van deze bijoux ligt veelal ook hoog- maar de feitelijke waarde van het geproduceerde artikel is slechts een fractie van hetgeen je betaald. Kijk je iets verder dan zijn er ook veel sieraden en bijoux die of van een kleine edelsmid afkomen of – meer waarschijnlijk bij bijoux – die vallen onder niches als vintage en home-made. De verhouding promotiekosten versus arbeid en materiaalkosten liggen hier veel gunstiger.

Kies je voor gebruikte bijoux of sieraden dan kun je deze vaak aanschaffen voor prijzen die liggen onder de oorspronkelijke kostprijs. Het is niet voor niets dat er ook veel sieraden gewoon opgekocht en omgesmolten worden !

Waar kies je voor

Wat vandaag in is, is morgen te verkopen als Vintage. Omgekeerd geldt ook dat wat vroeger in was vaak inspiratie is voor de trend van morgen. De meest uitgesproken sieraden en bijoux hebben een zeer beperkte span van ‘modieus’ zijn. Ieder seizoen en dus meerdere keren per jaar veranderd het beeld van wat modieus is. De meeste modevolgers zijn ook precies dat, namelijk volgers. Op dit moment is de trend bijvoorbeeld de dubbele oorbel. Uiteraard ook door ons als modieus omschreven, maar degenen die de trend gezet hebben zijn waarschijnlijk al weer met iets anders bezig. Wil je dit bijhouden ? Dan ben je een ideale klant voor de modebladen en iedereen die hierin adverteert. Wacht je een paar maanden: dan is er een imitatie versie van het origineel op de markt dat iedereen kan (en velen zullen) kopen.

Tijdloos

tijdloosNaast nieuw / modieus en vintage is er ook nog een groep sieraden en bijoux die vrijwel tijdloos zijn. De eenvoudige ronde ring, de al dan niet gesloten ronde oorbel, een parelketting of een slavenarmband. Allen al jaren lang onderdeel van het assortiment van de grote merken en de kleine aanbieders. Het verschil zit soms in kwaliteit, maar de uitstraling en het effect blijft iedereen aanspreken. Dit zijn sieraden die altijd kunnen en ongeacht of het nu koper, goud of hout is. In grote lijnen geldt dit ook voor alle sieraden die gebaseerd zijn op natuurlijke materialen. Het is misschien niet de trend van de dag, maar zaken als bijvoorbeeld schelpen en koraal blijven altijd populair.

En wat heeft dat nu met onze visie te maken  ?

Heel kort door de bocht: Voor jou niets ! Ons advies is kies wat je zelf aanstaat en of aanspreekt. Vergeet merknaam en vergeet of het ‘modieus’ is. Als het past in jouw beeld van wat mooi is dan is het mooi. Wij bieden deels vintage en ook tijdloze bijoux aan. We doen vervolgens echter ook mee met het volgen van trends en delen van het assortiment worden afgestemd op ‘de waan van de dag’. Uiteraard moet dit nog steeds passen in het beeld van zaken die wij mooi of leuk vinden, maar dat hoeft zeker jouw smaak niet te zijn. We besteden verder ook – zij het vrij beperkt – een deel van de inkomsten aan promotie. Ja ook dit moeten wij terug verdienen. Kortom we zijn niet radicaal anders, we zitten in deze ‘modieuze’ markt en ook wij willen omzet. Onze favoriete klanten zijn echter wel degenen die bijoux kiezen op basis van wat ze aanspreekt en niet degenen die vragen of we niet ook merk … in ons assortiment kunnen opnemen.

Modieus, maar waar en wanneer ?Kies nu zelf maar: Dubbele oorbel, (Vintage) Manouk, of een klassieke oorbel met parelsnoer. Nee, we hebben (nog) geen bijoux waarin Swarovski kristallen zijn verwerkt, maar we hopen dat je begrijpt dat dit niet veel meer is dan een merknaam voor (dure) Strass. Wil je echt leidend (en vernieuwend) zijn met je sieraden ? Dan is er maar een oplossing namelijk zelf maken of een opdracht geven aan een edelsmid !

 

Blogger

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.